Sjøfartsdirektoratets Magasin | A1 Odfjell
928
page-template-default,page,page-id-928,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Knytter obligasjon til bærekraft

Som den første i internasjonal skipsfartsindustri og første selskap i Norden, utstedte Odfjell i januar 2021 en bærekraftslinket obligasjon. – Det spesielle med denne obligasjonen er at den er knyttet til våre langsiktige klimamål, og underbygger vårt konkrete arbeid for å redusere klimaavtrykket innen shipping, sier Øistein Jensen, bærekraftdirektør i det globale shippingselskapet Odfjell SE.

I en bærekraftslinket obligasjon er de økonomiske vilkårene knyttet til spesifikke bærekraftsmål. Det betyr at de økonomiske betingelsene knyttet til obligasjonslånet blir dårligere for utstederen dersom målene ikke blir innfridd.

 

– Vårt mål er å redusere karbonutslipp fra flåten med femti prosent innen 2030 sammenlignet med 2008, og å være klimanøytral innen 2050, sier Øistein Jensen. – Det er 2030-målet som er inkludert i obligasjonen, forteller han.

 

Kort sagt betyr det at Odfjell får dyrere finansiering hvis målet ikke blir nådd. Om bakgrunnen for at Odfjell har valgt denne løsningen, sier Jensen:

 

– Dette er en ny milepæl i et langsiktig arbeid for å gjøre skipsfart mer miljøvennlig. Den internasjonale skipsfarten står for omkring 2,9 prosent av verdens utslipp av drivhusgasser. Det er avgjørende at vi klarer å redusere disse utslippene. Selv om skipstransport er den mest klimavennlige transportmetoden over lange avstander, må vi ta ansvar og gjøre det vi kan. Den bærekraftslinkede obligasjonen viser at vi tar dette på største alvor.

 

I april 2021 ble miljøsatsingen hedret med prisen GREEN4SEA Tanker Operator Award. Prisen deles ut til selskaper som viser «outstanding performance» innenfor grønn og bærekraftig skipsfart. Odfjell vant prisen for å gjøre bærekraft til en kjerneverdi i virksomheten.

 

– Vi er selvsagt stolte og glade over å få denne utmerkelsen, og særlig fordi den anerkjenner arbeidet vi gjør innen bærekraft i hele vår organisasjon. Samtidig er det viktig å huske at dette er en lang prosess som vi bare er i begynnelsen av. Vi og resten av bransjen har en lang vei å gå for å nå de langsiktige klimamålene, men vi legger listen høyt og har god tro på at vi vil lykkes, sier Øistein Jensen.

Dette er en ny
milepæl i et langsiktig
arbeid for å
gjøre skipsfart mer
miljøvennlig.