Sjøfartsdirektoratets Magasin | A06 Brødrene AA
1202
page-template-default,page,page-id-1202,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Internasjonalt ledende på karbonfiber

Siden starten på 2000-tallet har Brødrene AA i Gloppen satset på båtbygging i karbonfiber. Det tradisjonsrike verftet tar miljøansvar på alvor og bygger lette og sterke konstruksjoner som reduserer utslipp av både CO2 og NOX.

Idag bygger vi alle fartøyer i karbonfiberkompositt, og erfaringene er gode, sier administrerende direktør Tore Øivin Aa.

– Vi har spesialisert oss på hurtiggående passasjerbåter og katamaraner, og karbon er et materiale som egner seg perfekt til denne typen fartøyer, sier han.

Lav strukturvekt

Verftet er i dag et av få som bygger hur- tiggående passasjerfartøyer i karbonfi- ber. Med høy styrke per vektenhet kreves det mindre materialer, og resultatet er svært lette konstruksjoner. Det gjør at motorer og fremdriftssystemer også kan gjøres lettere. Dessuten krever karbon mindre vedlikehold enn andre materialer. Fartøyer i karbonfiber har høy annenhåndsverdi noe som gir god levetidsøkonomi og reduserte utslipp.

– Kombinasjonen av lette skrog og lette motorer gjør at fartøyene forbruker mindre drivstoff. Det gir både mindre utslipp og sparer kostnader i driften, sier Aa.

– Dette er også en stor fordel ved elektrifisering, siden den lette konstruksjonen gir lenger rekkevidde eller man kan spare kostnader ved å bruke mindre batteripakker, sier Aa.

Satsingen på karbonfiber er en del av Brødrene Aas mål om å ligge i forkant av det grønne skiftet. Helelektrisk drift og reduserte utslipp er viktige hensyn.

– Vi ønsker å bidra til at våre kunder reduserer eller fjerner utslipp fra sine operasjoner, sier Aa.

– Vi bygde Future of the Fjords som en helelektrisk sightseeingbåt. Det er fint å vite at turister kan besøke Sog- nefjorden med et nullutslippsfartøy fra Brødrene Aa, legger han til.

Satser internasjonalt

De siste tre årene har verftet vært deleid av kinesiske interesser, noe som har medført en betydelig utvidelse av markedsgrunnlaget. Med stor aktivitet i både Norge og Kina ønsker Brødrene Aa å nå ut til resten av verden med den banebrytende teknologien.

– Det grønne skiftet er noe som skjer internasjonalt, og vi har noe å bidra med i den sammenheng, sier Aa.

– Med nye eiere er vi posisjonert til å satse enda tyngre internasjonalt. Markedet er der, sier han.

Med 200 fast ansatte i Hyen og oppbemanning når det er nødvendig, har verftet stor kapasitet. De siste tolv månedene har seks fartøyer hatt stabelavløping ved verftet i Sogn og Fjordane – alle designet og produsert av Gloppen-verftet.

– Vi tegner og konstruerer alle fartøyer selv, i nært samarbeid med kunden. På grunnlag av tekniske spesifikasjoner og behov blir båten designet og bygd. Kunden får levert nøkkelferdig båt fra oss, avslutter Aa.