Sjøfartsdirektoratets Magasin | A05 Macgregor
1201
page-template-default,page,page-id-1201,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Fordelaktig utvikling for fiskeri- og forskningsfartøyer.

MacGregor i spissen for innovative fremskritt

Ved hjelp av utvikling av ny teknologi og digitale egenskaper, fokuserer MacGregor på å bidra til at redere og operatører kan øke inntjeningspotensialet, fleksibiliteten og effektiviteten til sine fartøyer.  Noen av de viktigste fremskrittene er:

Fibertaukran bryter konvensjonelle grenser

Lasthåndtering på stor havdybde medfører kapasitetsutfordringer for tradisjonelle offshorekraner med stålwire. I tillegg til lastens vekt må disse kranene tåle vekten av mengden stålwire som slippes ut, og dette resulterer i en vesentlig begrensning av løftekapasiteten ved operasjoner på dypt vann. For å løse denne utfordringen har MacGregor utviklet og bygget markedets aller første offshorekran med fibertau, FibreTrac.

Fibertau er mer eller mindre vektløst i vann, og FibreTrac er derfor i stand til å utnytte løftekapasiteten fullt ut; lasten kan håndteres på praktisk talt alle havdybder, og med en mindre kran trengs det et mindre skip for å dekke flere løftebehov ute i havet. Ettersom kostnadene øker med skipets størrelse, betyr dette rimeligere operasjoner og flere kontraktsmuligheter for redere og operatører.

Fibertau har flere andre fordeler: Det har betydelig lavere vekt, er lettere å lagre og vesentlig mindre kostbart å transportere, sammenlignet med stålwire. Om tauet blir slitt, kan det spleises i seksjoner, og det kan enkelt forlenges til mange tusen meter. Ved hjelp av et avansert overvåkings- og styringssystem kan tauets tilstand overvåkes kontinuerlig. I tillegg til dette har man en miljømessig gevinst i at tauet ikke trenger å smøres.

Forutsigbare servicefunksjoner øker omsetningen

MacGregor har utviklet et servicesystem kalt OnWatch Scout, der man ved hjelp av innebygd intelligens og prediktivt vedlikehold kan redusere nedetid, minimere vedlikeholdskostnader og dermed øke omsetning og lønnsomhet.

OnWatch Scout sørger for at utstyret er mer eller mindre kontinuerlig operativt. Det sporer variabler i komponentenes yteevne og kan forutsi og varsle potensiell svikt, som igjen gir tilstrekkelig tid til igangsetting av forebyggende tiltak.

Systemet utvikles i første omgang for MacGregors offshore- og marinekraner, men vil etter hvert kunne bli implementert i de fleste av MacGregors produkter.

Flere pilotprosjekter er igangsatt hos en rekke kunder for å teste tilbudets funksjonalitet. Lanseringen av en operativ prototype av OnWatch Scout planlegges i løpet av 2019.

Fordelaktig utvikling for fiskeri- og forskningsfartøyer

Takket være fjorårets tilskudd av Rapp Marines kompetanse, kombinert med den veletablerte industriposisjonen til Triplex, kan MacGregor tilby kundene betydelige kommersielle fordeler gjennom et spesialisert og stadig økende utvalg løsninger for fiskeri- og forskningsfartøyer.

Fisk er en verdifull råvare, og med dagens fokus på bærekraftig fiskeri og kvalitet er det et sterkt behov for nytt utstyr og integrerte systemer i markedet. To av de siste nyvinningene er elektriske fiskepumper og nothalere. De elektriske utgavene av disse produktene har et lavere energiforbruk og gir miljømessige fordeler ved å eliminere behovet for hydraulikkolje. De sikrer også bedre fiskekvalitet og bidrar til generell bærekraft i fiskerinæringen.

Ved å kombinere Rapp og Triplex sine egenskaper vil MacGregor fortsette å være supportere av og muliggjøre videreutvikling av forskningsfartøyer og toppmoderne fiskeflåter.

 

Fibertaukran bryter konvensjonelle grenser