Sjøfartsdirektoratets Magasin | 08. Kaptein rensket pallen i Fotokonkurransen for sjøfolk
1179
page-template-default,page,page-id-1179,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
1. PLASS: HÅVARD MELVÆR, KAPTEIN EDDA FJORD

Kaptein rensket pallen i Fotokonkurransen for sjøfolk

En kaptein og en fiskeroffiser dominerte pallen i den norske fotokonkurransen for sjøfolk 2020. Kaptein Håvard Melvær på Edda Fjord skriver seg inn i historien som den andre noensinne med rent hat-trick i fotokonkurransen, og fiskerioffiser Knut Sandholm Jensen på KV Nordkapp tok fjerde- og femteplassen.

Sjøfolk på norske båter i nære og fjerne farvann sendte inn i alt 227 bilder til fotokonkurransen innen utgangen av 2020.

Innsendte bilder viste et stort mangfold av motiver, og svært mange av fotografene har lagt mye innsats i å fange velkomponerte og spennende øyeblikk gjennom linsen.

 

Tok storeslem

Trippelvinneren Håvard Melvær debuterte i fotokonkurransen i 2018 med en fin tredjeplass, og ble året etter tildelt bronse i den nordiske finalen på Island. Og denne gang håvet han inn de tre øverste premieplassene, alene!

«Wow… Jeg har  vel nesten ikke ord. Utrolig artig er vel det eneste jeg kan si!» var Håvard Melværs første reaksjon på meldingen om sin utrolige suksess i fotokonkurransen. Kapteinen på Edda Fjord finner mange fine motiv i jobboppdragene på vindfarmfeltene, men forteller at han ikke låser seg til en sjanger eller stil, men veksler mellom motiv og uttrykk.

Pandemien har for øvrig medført mye tid i karantene, både i tida etter hjemkomst og dagene før ny påmønstring igjen, forteller Melvær. Men etter en viss tid ombord i samme «skipskohort» der ingen sykdomstegn er til stede, oppleves livet om bord som tilnærmet normalt, og man kan tillate seg å omgås som vanlig. De han jobber i lag med er vant til at fotoapparatet kommer frem, og gjør ingen større notis av det. Kanskje rangen også betyr litt, sier kapteinen spøkefullt. For Melvær er fotografering også mer enn å trykke på utløseren, han gjør seg også flid med etterbehandlingen av bildene.

 

Mer premiedryss

Knut Sandholm Jenssens to premierte bilder viste også ganske ulike situasjoner. Fiskerioffiseren på KV Nordkapp har 9 års erfaring fra Kystvakten, og fotografering er en av hobbyene.

– Det er mange flinke fotografer som deler bildene sine i denne konkurransen og det er hyggelig å komme blant de fem beste, sier Jensen.

2. plass 2020 Håvard Melvær Edda Fjord
3. plass 2020 Håvard Melvær Edda Fjord
4. plass 2020 Knut Sandholm Jenssen KV Nordkapp
5. plass 2020 Knut Sandholm Jenssen KV Nordkapp

Hederlig omtale 2020

  • Christian Bråthen, Pioneer Knutsen
  • Daniel Möllerström, Njord Viking
  • Henning Solberg, KV Sortland
  • Håvard Melvær, Edda
  • Steinar Lilleskare, Hurtigruten
  • Stig Fredrik Olaisen, MF Bastø V
  • Vidar Strønstad, MF Husavik